Copyright (auteursrechten)

Gepubliceerd op 25 februari 2021 om 15:00

Deze week gaven veel van mijn volgers op Instagram aan dat ze graag meer zouden willen weten over copyright. Copyright is een ander woord voor auteursrechten. Hoe zit het precies met copyright? En hoe werkt Studio MJ met auteursrechten? In deze blogpost probeer ik jullie vragen te beantwoorden over hoe dat allemaal in zijn werking gaat. 

Als ik een opdracht ontvang om te illustreren, ga ik berekenen hoe lang ik hier mee bezig ben. Op basis van die informatie bereken ik mijn maakprijs. Klein rekensommetje: (aantal uren) x (uurtarief) = maakprijs. Het uurtarief is altijd exclusief BTW, de uitkomst van het rekensommetje is dus ook exclusief BTW.

 

Nu ga ik jullie meer vertellen over de licenties, 'licentie' kun je ook wel gebruiksrecht noemen. Met een licentie krijgt de opdrachtgever toestemming van Studio MJ om de illustratie te gebruiken. Als illustrator geef ik de opdrachtgever meestal een basislicentie (niet-exclusieve licentie). Hierbij blijft het auteursrecht bij Studio MJ, dat betekent dus dat de opdrachtgever de illustratie niet zomaar voor elk doeleinde mag gebruiken. In deze licentie staat onder andere: waar, hoe lang, hoe vaak en hoe de illustratie gebruikt mag worden.

 

Ook bestaat er een licentie waarin wordt vastgelegd dat Studio MJ de illustratie niet in mag zetten voor andere doeleinden. Ook hierbij blijft het auteursrecht bij Studio MJ. Dit noem je een exclusieve licentie. In deze licentie staat onder andere ook: waar, hoe lang, hoe vaak en hoe de illustratie gebruikt mag worden. De niet-exclusieve licentie kost 30% van de maakprijs en de exclusieve licentie kost 70% van de maakprijs Weer een klein rekensommetje: (maakprijs) + (licentiebedrag) = totaalbedrag.

 

Stel, de opdrachtgever wilde eerst alleen illustraties voor op een flyer (en heeft daarvan al een licentie), maar zou nu ook graag de illustraties voor haar website gebruiken. Dan zou er een aanvullende licentie gemaakt kunnen worden. Dit betekent dus dat Studio MJ een nieuwe licentie geeft aan de opdrachtgever voor het gebruik van de illustratie op de website. Deze aanvullende licentie kost 30% van de maakprijs.  

 

Als de opdrachtgever graag de eigenaar van de illustratie wil worden, dan kan er overlegd worden om over te gaan op overdracht van het auteursrecht. Dit zou betekenen dat Studio MJ geen eigenaar meer is van de gemaakte illustratie en er geen aanspraak meer op kan maken. Meestal doet Studio MJ dit niet, omdat wij graag zelf de eigenaar willen blijven over het gemaakte werk. Een auteursoverdracht kost 300% van de maakprijs en kan alleen schriftelijk worden vastgelegd. Het laatste kleine rekensommetje: (maakprijs) + (licentiebedrag) = totaalbedrag.

 

Tot slot, wil ik het graag nog even hebben over het bewerken, wijzigen en overtrekken etc. van de illustraties. Dit noem je inbreuk op de auteursrechten. Het is natuurlijk erg vervelend als dit gebeurd, in de eerste instantie zal Studio MJ een verzoek sturen om te stoppen met het gebruik van de illustratie. Wanneer dit niet stopt na een vriendelijk verzoek kunnen wij een schadevergoeding vragen wegens de inbreuk op auteursrecht. Een schadevergoeding is te berekenen door het aller allerlaatste rekensommetje: (50% van de maakprijs) + (licentiebedrag) = totaalbedrag schadevergoeding.

 

Ik hoop dat ik jullie meer heb kunnen leren over copyright!

Liefs, Studio MJ


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.